Artikel

Interview: Anette vertelt over haar bijbaan en geld

Geplaatst op: 15 mei 2015 door Jantina Kamminga
Laatste update: 18 mei 2015
Interview: Anette vertelt over haar bijbaan en geld

Hoe verdienen jongeren geld? Waar werken studenten om bij te verdienen? En wat voor rol speelt geld in ons leven? Voor Edgie interview ik jongeren over hun bijbaan en geld.
Vandaag spreek ik de 19-jarige Anette van Leeuwen. Anette woont in Soest en studeert sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Wat voor werk doe je?

“Als bijbaantje werk ik op de gesloten afdeling van een lokaal verzorgingstehuis. Ik werk daar als zorgondersteuner. Op deze gesloten afdeling wonen mensen met een ernstige vorm van dementie. Via een vriendin ben ik aan dit baantje gekomen. Zij werkte op dat moment in het verzorgingstehuis, maar zij stopte er mee en vroeg daarop of ik nog een leuk baantje zocht. Dat was zo en zo ben ik er in gerold. Het werk is erg leuk om te doen omdat je met mensen in de weer bent. Het is dus meer dan de vaste taken doen zoals de was rondbrengen en de hoofdzuster helpen met koken en tafeldekken. Je moet ook een beetje sociaal zijn. Daar hebben de bewoners behoefte aan. Hoewel het niet in de taakomschrijving staat, moet je wel in staat zijn om een praatje te kunnen maken met de bewoners als je ziet dat zij daar even behoefte aan hebben.”

Is werken op een gesloten afdeling niet heel heftig?

“Dat vind ik wel meevallen. Ik heb geen emotionele band met deze mensen en ik blijf ook heel objectief. Ook overlijdt er regelmatig iemand. Als je geen band met de mensen hebt, is het minder heftig. Natuurlijk was het de eerste keer wel schrikken. Maar ik werk slechts 2,5 tot 7,5 uur per week. Ik ken de bewoners niet heel goed. Maar ik snap wel dat anderen kunnen dit werk als heftig kunnen ervaren, de bewoners zijn niet makkelijk.”

Hoeveel verdien je?

“Ik verdien ongeveer negen euro per uur. Dat is best veel voor iemand van negentien jaar. Dat is dus best fijn voor me. Veel van het geld spaar ik op want ik wil op vakantie naar de Verenigde Staten. Verder geef ik veel van mijn geld uit aan feestjes en kleding. Ik ben blij dat ik nu leuk werk kan combineren met een goed salaris. Dat haalt veel voldoening uit mijn werk. Ik vind leuk werk denk ik belangrijker dan een goed salaris. Ooit had ik een leuk baantje, maar verdiende ik weinig. Jammer, maar ik vond het een super leuk baantje. Maar misschien als ik ooit een stom baantje met een goed salaris heb, dat ik me erover heen kan zetten omdat het makkelijk verdient. Dan heb ik in elk geval een vet salaris.”

Lees ook:

Louisa vertelt over haar bijbaan als figurant in tv-commercials
Marloes vertelt over haar bijbaan als student-assistent

Wil je weten wat voor geldtype jij bent? Doe dan de GeldTypeTest!


Wil jij ook iets vertellen over je bijbaantje? Stuur me een berichtje of laat hieronder een reactie achter en wie weet ben jij de volgende die ik interview!


Foto: Anette van Leeuwen

Hoe heb jij je bijbaan gevonden?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.