Artikel

(Be)sparen? Maak een top 10!

Geplaatst op: 24 juli 2014 door Edgie
Laatste update: 18 augustus 2015
(Be)sparen? Maak een top 10!

Veel te besteden, maar toch altijd te weinig geld? Wil je liever wat meer sparen? Eline ook! Lees haar mail en het antwoord van de geldcoach.

Beste geldcoach,

Ik heb even een probleempje. Ik wil altijd graag sparen en besparen, maar het lukt mij alleen niet. Momenteel heb ik zelfs 2 baantjes om toch snel geld te kunnen sparen, want heb weinig geduld...

Ook een probleem! Ik doe graag leuke dingen en hou van shoppen, uitgaan, uit eten gaan etc. Met andere woorden ik kom eigenlijk altijd geld te kort terwijl er veel binnenkomt. Mijn vriend is eigenlijk erger en sleept me daarin mee, want die verveelt zich snel en dus wil hij met mij al snel iets leuks doen. Wat ook weer geld kost.


Zijn er ook Leuke dingen die je buiten de deur kunt doen zonder dat het echt (veel)geld kost. Hoe moet ik sparen?
Moet ik dan elke maand een bepaald bedrag afhalen en opzij zetten?
Ik kan wel wat tips gebruiken^^.

Vriendelijke groet,
Eline (23)

Hoi Eline,
er zijn veel meer jongeren die hier ook moeite mee hebben, dus supergoed dat je mailt. Hier een paar slimme tips. Hopelijk zit er iets handigs voor je bij. Laat je me nog even weten welke tips je gaat gebruiken?
Met vriendelijke groet,
De Geldcoach

Maak een prioriteitenlijst: top 10

Klinkt simpel hè Maak een top 10 van de dingen waar jij (of jullie) geld aan uit wil geven. Welke dingen vind je het belangrijkste? Zet die op de eerste drie plekken. Als je top 10 klaar is, kun je op nummer 11 en verder ook de minder belangrijke dingen zetten waar je geld aan uit wilt geven.
En nu? Nu zet je achter de dingen op je lijstje wat je ongeveer per maand uitgeeft aan al die dingen.

Hang het lijstje op je kastdeur of stop ‘m in je portemonnee. De uitdaging is nu om minder uit te geven aan die dingen die helemaal niet hoog op je lijstje staan!

Spaar..

Heb je ook sparen in je top10 gezet? Eigenlijk kost dit ook elke maand geld, maar daardoor zorg je wel dat je later meer geld overhoudt. Doen dus! Het makkelijkste is om een spaarrekening te openen naast je gewone rekening en daar elke maand een vast bedrag op te storten. Doe dit gelijk nadat je je maandloon/stufi of bijdrage hebt gekregen. Spreek af dat je in principe niets van je spaarrekening afhaalt!

..realistisch

Wees wel realistisch. Als je 600 euro binnenkrijgt waarvan je normaal alles opmaakt, kun je nu niet ineens 500 euro gaan sparen. Probeer de eerste maand een bepaald bedrag te sparen en kijk dan of dit een goed bedrag is of dat er wat meer of minder kan. Vervolgens laat je dat bedrag wél staan!

Maak een strippenkaart

Als je de vorige tips hebt uitgevoerd, betekent dit nog niet dat je automatisch meer overhoudt. Besparen is niet iets dat je even doet, het gaat om hoe je keuzes maakt. Natuurlijk wil je samen met je vriend/vriendin/vrienden leuke dingen doen!
Maak daarom voor jezelf een strippenkaart met leuke dingen en wat die ongeveer kosten per maand.
Hoe? 1) Bekijk welk bedrag je per maand wilt uitgeven aan leuke dingen. 2) maak een verdeling van dat geld over de activiteiten. Bijvoorbeeld: terrasjes: 10 euro, uitje/activiteit: 25 euro. Omdat je je geld maar één keer kunt uitgeven, scheur je die activiteit van je strippenkaart als je die gedaan hebt. Strippenkaart op? Dan geef je pas weer geld uit aan leuke activiteiten in de nieuwe maand!

Geef uit én spaar

Je kunt er ook voor kiezen om voor elke leuke activiteit die je doet wat opzij te zetten om te sparen. Denk bijvoorbeeld aan 10%. Ga je uit eten voor 40 euro? Stop ook 4 euro in je spaarpot. Ga je een dagje naar het strand en eet je een ijsje, patat en haal je wat drankjes, stop van die 15 euro ook 1,5 tot 2 euro in je spaarpot.

Doe leuke dingen met minder geld

Tenslotte; er zijn echt genoeg leuke dingen te doen die niet zoveel geld hoeven te kosten! Kijk eens op de sites uitvooreentientje.nl, kortingsbon.nl of groupon.nl. Check wel even goed of het je echt minder kost!

Lees ook: De leukste gratis activiteiten

Foto: Pixabay

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.