Artikel

Column - Geld maakt...

Geplaatst op: 11 januari 2014 door ThomasPedroli
Laatste update: 14 januari 2014
Column - Geld maakt...

The Wolf of Wall Street, een nieuwe film van een van mijn favoriete regisseurs, Martin Scorsese, met een van mijn minst favoriete acteurs erin: Leonardo Dicrapio. De film was hilarisch, schokkend, dramatisch en al bij al vermakelijk. De boodschap over geld die de film wilde maken, kwam echter niet goed naar voren. Daarom zal ik er wat over schrijven.

Maar eerst zal ik de film uitleggen. De film gaat over het waargebeurde verhaal van Jordan Belfort, een aandelenverkoper die aan de hand van immorele keuzes en wall street-tactieken geld uit de zakken van mensen weet te grissen. Op een bepaald moment verdient Belfort 22 miljoen euro in twee uur. Met het geld koopt hij een lading cocaïne, een duur huis, een vliegtuig vol met prostituees en op zijn hoogtepunt gooit hij letterlijk modale jaarsalarissen weg om een punt te bewijzen.

Wat ik me afvroeg was waarom Belfort nog doorging met werken. Hij had meer geld dan hij ooit op zou kunnen maken. Na een tijdje voegde hij alleen nog maar bedragen toe aan een ongrijpbaar totaal, een bedrag waarvoor je fantasie niet groot genoeg kan zijn om het in een leven uit te geven. Dus waarom bleef hij maar door gaan met zijn baan en bleef hij zich maar verdoven met drugs zodat hij zijn werkroutine kon bijhouden.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat ik me dit heb afgevraagd. Ik vroeg het me ook af bij de hitserie Breaking Bad. Hoofdpersonage Walter White had tachtig miljoen dollar en bleef maar doorgaan. En waarom? Hij was terminaal ziek en het geld dat hij verdiende aan drugs produceren kon hij nooit uitgeven omdat zijn nietsvermoedende familie het dan op zou merken. Ik vraag het me nog steeds af bij Bill Gates met zijn zeventig miljard dollar. In Wall Street, een film die lijkt op 'Wolf', vragen personages aan zichzelf hoeveel genoeg is. Na hard nadenken weten ze het zelf ook niet.

Op een bepaald moment zal geld dan ook zijn originele betekenis verliezen. Het is niet langer een middel die je in kan ruilen voor producten en diensten. Voor deze mensen wordt geld een idee, een machtsvertoon. Geld maakt de man. Jordan Belfort beweerde in de film dat geld je zelfs een beter mens maakt. Als dat zo is, wat zegt dat dan over de mens?

Een oude econoom, John Maynard Keynes, verwachtte dat de efficiëntie van de wereldwijde economie binnen honderd jaar zo groot zou zijn dat elk persoon maar vijftien uur per week hoefde te werken. De mens zou naar verwachting vanaf 2030 bevrijd zijn van economische zorgen en zich alleen nog maar druk hoeven te maken over het invullen van de overige 153 uur. Ik denk zelf dat de wereld er nu beter aan toe zou zijn, of in ieder geval de landen die geloven dat nastreven naar geld een prioriteit hoort te zijn in je leven.

Misschien is dit dan ook wel hetgene wat de film probeerde te zeggen. Geld maakt niet gelukkig, maar vult wel je leven in. Het streven naar een rijker leven geeft een doel hierin en zorgt ervoor dat je uit bed komt. Geld maakt een spel in het leven waarin je nooit kunt winnen omdat een bepaald bedrag nooit de finish aangeeft. Dan lijkt het me handiger om onze levens een andere prioriteit te geven. Iets dat even ongrijpbaar is.

Om nog een film te citeren, vat een zin uit Citizen Kane mijn column wel samen:

"Het is niet moeilijk om veel geld te verdienen, als dat het enige is wat je in het leven wilt doen; veel geld verdienen."

Lees meer artikelen van Thomas.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.