Artikel

De verdwenen 50 euro

Geplaatst op: 17 september 2013 door Nina Juffermans
Laatste update: 17 september 2013
De verdwenen 50 euro

'Uuuuuuuh!', hoor ik een paar meter van mij af. Ik ben aan het kloten met het nieuwe slot van mijn oude fiets dus heb geen tijd om te kijken wat de oorzaak van de kreet is. Het is koud en al meer ochtend dan nacht. Slapen is het enige wat ik wil, eventueel na een broodje kebab. Ik laat mijn fiets even voor wat het is en ga op het stoepje voor de kroeg zitten. Vriend P. ploft naast me neer.

'Uuuuuuh', klinkt het weer, nu vlak naast mijn hoofd. 'Ik had aan het begin van de avond 50 euro en nu is het weg. Waar is het heen? Ben ik bestolen?!', roept hij paniekerig. Ik leg hem rustig uit dat we vanaf negen uur in de kroeg hebben gezeten en we nu bijna zeven uur verder zijn. Hoogstwaarschijnlijk is het geld dus aan bier opgegaan. 'Oja, dat wist ik even niet meer', antwoordt hij beteuterd. Ik leg een arm om zijn schouders en samen treuren we om zijn verzopen 50 euro.

Voorzichtig vraag ik of hij zich herinnert dat we hier vorige week ook zo zaten. Als hij nee schudt, besluit ik het daar maar bij te laten. Ik wil het verdriet om zijn 50 euro niet nog pijnlijker maken. Ik zou hem kunnen vertellen dat we in feite bijna elke week hier op het stoepje zitten te treuren om zijn lege portemonnee. Ik zou hem ook kunnen vertellen dat hij zojuist de halve kroeg een rondje heeft gegeven. Ik besluit het maar bij 'Je bent een dronken debiel' te laten. Daar is hij het wel mee eens. Omdat hij zich in deze stelling kan vinden, besluit ik op die tour door te gaan. 'Je bent een dronken debiel met een gigantisch gat in je hand en je bent te gul voor deze wereld.' Zo dat is duidelijke taal, al zeg ik het zelf. Wazig kijkt hij me aan: 'Die eerste twee absoluut, maar wat bedoel je met gul?'

Oh shit, hij weet het al niet meer. Hij weet niet meer hoe hij nog geen twee uur geleden op de bar klom en met merkwaardige heupbewegingen uitriep dat iedereen een biertje van hem kreeg. Ik kijk hem wat ongemakkelijk aan. 'Wat? Hoezo gul?!', roept hij uit. Ik kijk naar mijn schoenen die zo te zien onder het bier zitten. 'Oh nee. Heb ik het weer gedaan? Ja he, nu weet ik het weer. Ik stond net op de bar bier uit te delen! Oh wat ben ik een idioot!', zegt hij gepijnigd. Ik knik, ja hij is best een idioot. Om hem een beetje te troosten zeg ik maar dat mijn geld ook bijna op is. Samen besluiten we van mijn laatste geld een broodje kebab te gaan halen. Onderweg spreken we af dat dit niet meer gaat gebeuren. We gaan niet meer zoveel geld opmaken, treurend op de stoep zitten en al helemaal niet op de bar drankjes uitdelen.

Een week later zit ik een avondje rustig op de bank. Mijn telefoon trilt, een whatsappje met een foto van P., ik houd mijn hart vast. Het is een foto van hem op de bar, zonder shirt, in een vreemde positie met zijn heupen en hij zit onder het bier. Achter hem staan zeker twintig kroeggangers met een opgeheven biertje. 'Proost en sterkte met je lege portemonnee!', stuur ik terug. Vanavond zal hij zichzelf moeten troosten.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.