Tip

Examenstress? Vergeet niet te ontspannen!

Geplaatst op: 18 mei 2015 door Lisette
Laatste update: 18 mei 2015
Examenstress? Vergeet niet te ontspannen!

Slapeloze nachten, zweethanden, vergeetachtig, buikpijn, misselijk, last van examenstress?! Iedereen heeft er wel eens last van. We weten allemaal dat een beetje gezonde spanning geen kwaad kan, sterker nog het zal je helpen beter te presteren. Maar te veel spanning is niet oke.. zeker niet als je het nog een week moet volhouden! Daarom nu zo halverwege de examenperiode wat tips ter ontspanning :-) iedereen heel veel succes met de laatste loodjes!

Tips tegen stress vóór en na je examen

1. Bij spanning hoort ontspanning, oftewel ontspan! Zorg dat je na een examen ook even ontspant met muziek in je oren, een rondje danst, sport of tv kijkt.
2. Slaap goed, soms doet een uurtje extra slaap meer goed dan een uurtje extra leren.
3. Je bent niet de enige die spanning voelt, dus deel je gevoel met vrienden of je ouders. Dat lucht op. Echt.
4. Vergeet niet om diep adem te halen. Als je je gespannen voelt kan het helpen om een paar keer diep adem te halen!
5. Vraag je ouders of ze niet overdreven vaak willen vragen hoe het ging, fijn dat ze klaar zitten met een kop thee maar graag niet meer stress dan nodig!
6. Oefen met een aantal proefexamens van te voren, dan weet je een beetje wat je te wachten staat. (Oftewel: een goede voorbereiding is het halve werk)

Tips tegen stress tijdens je examen.. ook niet onbelangijk

1. Denk positief, elke examen positief starten. Niet denken aan het examen van gisteren en ook niet aan die van morgen. Wees ook niet te streng voor jezelf, met 1 fout heb je niet meteen een onvoldoende en een mislukt leven…
2. Wees voorbereid, dus neem genoeg pennen en kleurtjes mee.
3. RTFM (Read the f*king Manual! ) oftewel lees goed wat er staat. Lees de opdracht goed en doe wat je moet doen. Let daarbij ook goed op dat je bijvoorbeeld niet meer woorden gebruikt dan toegestaan, of bij wiskunde de uitwerkingen overslaat en alleen de uitkomst opschrijft..
4. Net zoals tijdens je voorbereiding en na je examen, blijf adem halen! Ook tijdens examen moet je soms even een paar keer diep ademhalen, dat ontspant.
5. Heb je last van een gevreesde ‘black out’, neem dan even een pauze of denk ‘ daar kom ik later wel op, next question please..’
6. Mini-breaks kunnen je batterij weer opladen!
7. Verwacht niet van jezelf dat je altijd alle vragen en onderdelen 100% weet, we halen niet allemaal een 10.
8. Tot slot nog even Oma’s wijsheid ‘ Jij je best, God de rest..’, of je nou gelooft of niet, het helpt!

Je leven na de eindexamens..

Zometeen ben je geheel en al zonder stress door je examenperiode gevlogen en biedt zich een nieuwe periode aan. De zomervakantie (!) maar een periode van studiekeuze (als je nog niet gekozen hebt). Op Edgie staan genoeg tips voor vakantiewerk, maar ook over studiekeuze en/of tips over je financiele situatie als je gaat studeren!

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.