Artikel

Goede voornemens voor 2015: minder geld uitgeven

Geplaatst op: 29 december 2014 door Melanie
Laatste update: 05 januari 2015
Goede voornemens voor 2015: minder geld uitgeven

Het is weer tijd vooruit te zien op een nieuw jaar. Na kerst maken we altijd de balans op van het afgelopen jaar en bepalen we wat er anders kan in het nieuwe jaar. We gaan stoppen met roken, meer afvallen of minder geld uitgeven. Dit zijn drie van de meest gehoorde goede voornemens. Maar hoe zorg je dat voornemen drie, minder geld uitgeven, gaat lukken?

1. Maak een lijstje
Pak voor jezelf een schriftje en een potlood en noteer wat je allemaal uitgeeft en wat er binnenkomt. Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt, kan je bepalen hoeveel het verschil moet zijn op de balans van 2015. Dan kun je voor jezelf een bedrag vaststellen. Je probeert iedere week voor jezelf het lijstje bij te houden en dus op te schrijven wat er binnenkomt en wat er uit gaat.


2. Wat vind jij belangrijk?
Na het maken van een lijstje heb je inzicht waar je allemaal geld aan uitgeeft. Nu kan je deze dingen op volgorde van belangrijkheid zetten. Welke uitgaven vind je echt belangrijk en welke niet? De één vindt kleding bijvoorbeeld belangrijker dan games kopen. Zo bepaal je voor jezelf waar je het meeste geld aan uit wilt geven.

3. Vergelijken
Nu kun je jouw twee lijstjes met elkaar vergelijken. Klopt het? Geef je het meeste geld uit aan hetgeen wat bovenaan jouw lijstje staat met belangrijke dingen? Dan heb je het goed gedaan. Zo niet, kan je misschien het geldbedrag wat je uitgeeft aan de onderste posten wat aanpassen.

4. Leuke dingen voor weinig geld  • Kijk thuis een film in plaats van naar de bioscoop te gaan.

 • Verdien geld met een bijbaan bijvoorbeeld oppassen of werken in de supermarkt

 • Zoek naar gratis uitjes: parken, openluchtevenementen etc.

 • Op websites zoals Vakantieveilingen vindt je vaak leuke aanbiedingen voor weinig geld.

 • Op Facebook kom je ook vaak veel mensen tegen die spullen aanbieden voor een lagere prijs. Kijk hier eens tussen in plaats van alles nieuw te kopen


  Succes!

  Foto: Bayasa
  Lees ook: Goede voornemens. Hoe houd ik me eraan?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.