Artikel

Hoe kom je in de schulden?

Geplaatst op: 28 januari 2014 door Edgie
Laatste update: 09 maart 2015
Hoe kom je in de schulden?

Iedereen heeft wel eens een lege bankrekening of kan een keer iets niet betalen. Maar wanneer heb je echt problemen?

Rood staan

Je staat rood als je in de min staat op je rekening bij de bank. Rood staan kan een keer gebeuren, maar als je veel rood staat en geen spaargeld meer hebt om het op te vangen, is dit geen goed teken. Je geeft dan meer geld uit dan je hebt. Rood staan is een vorm van lenen. De bank rekent zo’n 8 tot 15% rente over het bedrag wat je rood staat. Bij je bank kun je afspreken dat je niet rood kunt staan.

Rekeningen niet meer kan betalen

Als er een keer een rekening blijft liggen is dat niet zo erg. Vaak kun je je uitgaven even aanpassen of wat spaargeld gebruiken om de rekening te betalen. Je hebt een probleem als de rekeningen zich blijven opstapelen: als je de telefoonrekening, je zorgverzekering of je abonnement op de sportschool niet meer kunt betalen.

Vrienden geleend geld niet meer terug kan betalen

Even wat kleingeld lenen voor een broodje of een drankje in de kroeg: dat doet iedereen wel eens. Maar je vrienden willen het geld natuurlijk wel terug hebben. Maar wat als jij steeds degene bent die geen geld heeft en geld moet lenen van je vrienden? En terugbetalen lastig is? Dan is er meer aan de hand.

Geen geld hebt voor uitjes met vrienden

Je vrienden gaan lekker uit eten, elk weekend stappen, bezoeken concerten en festivals. Waar doen ze het toch van? Het is moeilijk om ‘nee’ te zeggen als ze vragen of je mee gaat, maar eigenlijk heb je er het geld niet voor. Je staat misschien al rood en hebt nog rekeningen liggen die betaald moeten worden. Ga je toch, dan heb je (nog meer) schulden. Ga je niet, dan mis je weer een gezellige dag of avond met je vrienden…

Je post niet meer open durft te maken

Een rekening die verdwenen is tussen een stapel tijdschriften hebben we allemaal wel eens. Gauw betalen en je hoort er niets meer over. Maar als je alle post in één keer ver weg achterin de kast legt omdat je bang bent dat er weer rekeningen tussen zitten, is het niet goed. Op een gegeven moment heb je zo’n grote stapel dat alles doornemen een steeds grotere opgave wordt.

Schulden zijn een probleem als je al een tijdje je rekeningen niet meer kunt betalen, je meerdere rekeningen open hebt staan, je geen eigen geld meer hebt om je schuld af te lossen, er een deel van je inkomen naar je schuldeisers gaat (loonbeslag) en als je niet meer weet hoe je het op kunt lossen.

Lees ook:
Wat is loonbeslag?
Hoe kom je uit de schulden?
Schulden: moeilijke woorden

Terug naar de Budget Challenge pagina

Auteur

Heb jij schulden?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.