Artikel

'Ik ben een echte levensgenieter'

Geplaatst op: 03 juni 2015 door Nore
Laatste update: 08 juni 2015
'Ik ben een echte levensgenieter'

Mijke (21) is sinds kort verhuisd van Amsterdam naar Leeuwarden, waar zij in september Wildlife Management gaat studeren. Om haar vaste lasten te kunnen betalen heeft zij in een club en ijszaak gewerkt.

Levensgenieter

,,De Geldtype test zegt dat ik een levensgenieter ben. Hier herken ik mezelf meteen in. Tijdens uitgaan geef ik soms te veel geld uit of ik doe spontane aankopen, die ik achteraf gezien had moeten laten liggen. 
Toen ik net op mezelf woonde lukte het mij niet om goed met geld om te gaan. Ik kocht liever een paar schoenen dan een tas met boodschappen. 

Ik heb altijd geluk gehad, want mijn ouders betalen mijn huur. Daarnaast hebben zij mij in het eerste jaar wekelijks geld gegeven voor boodschappen. Als het te snel was opgegaan kreeg ik een preek. Ik loste het op door veel bij hen te gaan eten. Dat kost niks en het is heel gezellig.''

Multifunctioneel eten

,,Toen ik nog bij mijn ouders woonde, nam mijn moeder heel vaak chocola of lekkere broodjes voor mij mee. Tegenwoordig denk ik: wat een geldverspilling. Make-up laat ik liggen omdat ik besef dat ik het niet nodig heb en schoenen of kleding koop ik een stuk minder. Dat is soms lastig, maar het zorgt ervoor dat ik uitkom met mijn geld. 

Ik probeer op aanbiedingen te letten en één keer per week veel boodschappen te doen. Dat is voordeliger. Zo koop ik vaak 'multifunctioneel' eten. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld kaas. Dit kan op een omelet of op brood. Ik probeer voedsel te kopen waar ik een paar dagen wat aan heb. 

Voordat ik op mezelf ging wonen besefte ik niet dat boodschappen zo duur zijn. Ik eet het liefst biologisch en dat kost veel geld. Het is goedkoper om elke dag een ongezonde maaltijd te eten dan een gezonde. Een pizza heb je al voor een paar euro."

Voor- en nadelen

,,Ik hou ervan om op mezelf te wonen. Het zorgt voor vrijheid en het betekent dat ik niet met mijn ouders hoef te wonen. Een groot nadeel is, is dat je altijd verantwoordelijk moet zijn. Daar heb ik niet altijd zin in.

De afgelopen jaren heb ik geleerd hoe ik beter om moet gaan met geld. Ik probeer het beter te verdelen over de maand en bekijk welke uitgaven ik sowieso nog moet doen, voordat ik iets groots aanschaf. Dit helpt. 

De tip die ik aan anderen wil geven is: denk twee keer na voordat je iets koopt. Het is het niet altijd waard."

Auteur

Ik ga op mezelf wonen

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.