Artikel

Interview: Maaike vertelt over haar bijbaan en geld

Geplaatst op: 03 april 2015 door Jantina Kamminga
Laatste update: 16 april 2015
Interview: Maaike vertelt over haar bijbaan en geld

Hoe verdienen jongeren geld? Waar werken studenten om bij te verdienen? En wat voor rol speelt geld in ons leven? Voor Edgie interview ik jongeren over hun bijbaan en geld. 
Vandaag spreek ik de 23-jarige Maaike Schaap uit Nijelamer (Friesland). Maaike is vierdejaars student journalistiek aan het Windesheim in Zwolle.

Kun je iets vertellen over je bijbaan?

“Ik werk naast mijn studie bij Victoria Park in Wolvega. Victoria Park is een drafbaan voor paardenraces. Hier werk ik achter de kassa. Bezoekers kunnen zich bij mij aanmelden voor spelletjes of weddenschap op de races afsluiten. Op televisie zie je dat hoge bedragen worden ingezet op de koersen. In werkelijkheid kan je al vanaf vijftig eurocent meedoen. Het is heel leuk en flexibel werk, ik heb veel contact met klanten en dat vind ik erg gezellig. Ik doe dit werk dan ook al vijf jaar met veel plezier. Via mijn vriend ben ik bij de drafbaan gekomen. Hij kwam hier al van kleins af aan. Een keer ging ik met hem mee. Meteen vond ik het daar heel leuk. Ik zag toen een oproep waarin stond dat ze mensen zochten en heb daar toen op gereageerd. Erg leuk werk leek het me.”

Hoeveel verdient het?

“Ik word niet per uur uitbetaald, maar per werkdag. Het is dus voordelig als er weinig koersen worden gereden. Meestal worden zo’n acht koersen gereden. Dat is ongeveer vier uur werk. Het wordt minder voordelig als er twaalf koersen gereden worden. Een werkdag levert €68,- op, maar sinds kort zit ik alleen achter een kassa. Nu verdien ik €88,- per werkdag. Net even wat meer. Waar ik voor spaar? Ik probeer te sparen voor een uitzet. Maar veel geld blijf er niet over. Want ik heb een dure telefoonrekening, ik koop kleding, een auto, snacks en nog veel meer. Er gaat per maand misschien een paar tientjes naar de spaarrekening. Soms verdien ik per maand wat extra door een paar freelance opdrachten te doen, maar dit is niet zo vaak.” 

Vind je een goed salaris belangrijker dan leuk werk?

“Het is leuk als een baantje goed betaald, maar het is veel belangrijker dat het werk leuker is. Ik denk niet dat ik stom werk lang zou kunnen volhouden. Ik zou dan altijd met tegenzin naar mijn werk gaan. Plezier in het werk is belangrijk. Het is mooi meegenomen als een baan goed betaalt, maar ik denk dat ik dan ook dat ik met journalistiek de verkeerde opleiding heb gekozen om bakken met geld binnen te halen. Geld is wel belangrijk, maar geld maakt niet gelukkig."

Lees ook: Interview: Van-Nhi vertelt over haar bijbaan en geld


Foto: Maaike Schaap 

Wat voor baan denk jij straks te zullen hebben?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.