Artikel

Interview: Van-Nhi vertelt over haar bijbaan en geld

Geplaatst op: 01 april 2015 door Jantina Kamminga
Laatste update: 08 april 2015
Interview: Van-Nhi vertelt over haar bijbaan en geld

Hoe verdienen jongeren geld? Waar werken studenten om bij te verdienen? En wat voor rol speelt geld in ons leven? Voor Edgie interview ik jongeren over hun bijbaan en geld.
Vandaag spreek ik Van-Nhi Nguyen(18), eerstejaars student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik stelde haar een paar vragen.

Wat voor bijbaantje heb je?

"Naast mijn studie werk ik in een Japans restaurant in mijn woonplaats Hillegom. Daar werk ik achter de bar. Als het druk is, moet ik soms meehelpen in de bediening. Dat vind ik wat minder leuk omdat ik vind dat ik wat minder spontaan ben dan mijn collega's. Soms heb ik totaal geen zin om naar mijn werk te gaan. Maar zodra ik aan het werk ben, heb ik er weer alle plezier in. Hoewel ik denk dat iedereen dit wel eens heeft. De collega’s zijn leuk en gezellig. Vaak zitten we na sluitingstijd nog uren te praten en dat maakt het werk nog leuker. Ik werk al bijna drie jaar bij het restaurant. Toen ik zestien was zag ik tussen de gezocht/aangeboden-kaartjes in de supermarkt dat het restaurant personeel zocht. Op dat moment had ik geen enkele werkervaring en dacht dat het misschien een leuke plek was om werkervaring op te doen.“

Waar geef je je geld aan uit?

"Bij het restaurant verdien ik €4,50 per uur, fooi krijg ik niet. Ik werk meestal twee avonden per week. Het geld dat ik verdien gaat grotendeels naar mijn spaarrekening. Ik wilde sparen voor een MacBook, maar heb deze nog steeds niet gekocht. Ik denk dat ik ook aantekeningen kan maken met pen en papier. Ik vind het belangrijk om te sparen voor de toekomst. Misschien wil ik een master doen, in Nederland is dat tegenwoordig heel duur. Verder geef ik vaak geld uit aan eten. Als ik onderweg ben van school naar huis en trek heb, haal ik vaak wat te snacken. Maar ik denk zeker heel bewust na over wat ik uitgeef."

Hoe belangrijk vind je geld?

"Geld vind ik niet onbelangrijk, je hebt namelijk wel geld nodig om leuke dingen te kunnen doen en kopen. Daarom spaar ik ook veel van mijn geld op, zodat ik er leuke dingen mee kan doen. Het is fijn om geld op de bankrekening te hebben, maar het is niet het belangrijkste in het leven. Vrienden en familie zijn belangrijker.’’

Wil je weten wat voor GeldType jij bent? Doe dan hier de test!

Lees ook:

Artikel: Jong en al eigen baas

Foto: Van-Nhi Nguyen

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.