Artikel

'Mijn bedrijf voelt als mijn eigen kindje'

Geplaatst op: 23 juni 2015 door Nore
Laatste update: 24 juni 2015
'Mijn bedrijf voelt als mijn eigen kindje'

Luca Colantuono (21) studeert planologie in Amsterdam. Daarnaast werkt hij wekelijks als barman en heeft hij een goedlopend fietsreparatiebedrijf.

Grap

,,Mijn bedrijf is een uit de hand gelopen grap. Het begon allemaal met mijn verhuizing naar een grote studentenflat in Amsterdam. Ik was vaak aan het klussen en dat viel andere studenten op. Die kwamen vervolgens gereedschap lenen. Zo werd ik een bekend gezicht op de gang.
Op onze gemeenschappelijke Facebookpagina van het gebouw stonden vaak oproepen als: ‘wie kan mijn band plakken? In ruil voor een sixpack bier.’ Mijn huisgenoot vond dat ik daar wat mee moest doen. We hebben samen leuke namen bedacht voor diensten, zoals bandenbotox en full facial voor binnen- en buitenband plakken. Studenten vinden het fijn als ik hun fietsen repareer want ik reken goedkopere prijzen. Daarnaast is het een dienst van een student voor een student.” 

Verdiensten

,,Het repareren van fietsen is echt een baantje voor erbij. Het geld dat ik daarmee verdien gebruik ik voor boodschappen. Hoewel het een extra baantje is, repareer ik ongeveer twintig fietsen per week. Vaak zijn het simpele diensten zoals een band plakken of een ketting erop zetten. Ik vraag er niet veel geld voor. Een band plakken kost bijvoorbeeld vijf euro.
Het was anderhalf jaar geleden nooit de bedoeling geweest om een eigen bedrijfje op te zetten. Het past wel bij mijn persoonlijkheid. Ik ben heel ondernemend en heb vroeger feesten georganiseerd en dingen gebouwd. Veel van de diensten die ik aanbied, heb ik geleerd door Youtube filmpjes te kijken. Op het internet kan je echt alles terug vinden.

Ik vind het soms lastig om het fietsbedrijf te combineren met mijn studie. Soms ben ik moe en wil ik even rusten van het studeren of werken in de horeca, maar dan staan de fietsen op mij te wachten.”

Flexibel

,,In het begin heb ik veel van mijn salaris geïnvesteerd in handig gereedschap. Ik kom uit deze wijk en ken daardoor een fietsenmaker. Bij hem kon ik goedkoop wat spullen afnemen. Dat scheelde een hele hoop geld.

Hoewel ik het leuk vind om fietsen te repareren, zal dit bedrijf niet bestaan als ik ga verhuizen. Al mijn klanten wonen hier. Maar voor nu is het prima. Ik kan zelf mijn werktijden bepalen en ben daardoor heel flexibel. Als klanten midden in de nacht hun fiets willen brengen dan mag dat meestal wel. Daarnaast voelt het alsof dit bedrijf mijn kindje is. Ik heb meteen een klik met het werk dat ik doe en ik voel me verantwoordelijk voor mijn geleverde diensten.

Er zijn ook nadelen aan het ondernemen. Als er iets fout gaat dan voelt dat heel persoonlijk. Ook moet ik alles zelf doen wat soms de nodige stress met zich meebrengt. Ik raad beginnende ondernemers aan om een goed concept te bedenken, vind een niche. Bepaal ook een doelgroep. Als je diensten verricht voor studenten dan kan je er vanuit gaan dat studenten jou werk gunnen.”

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.