Artikel

Moet ik belasting betalen over het geld wat ik verdien via Markplaats?

Geplaatst op: 15 oktober 2013 door Edgie
Laatste update: 11 november 2014
Moet ik belasting betalen over het geld wat ik verdien via Markplaats?

Sharon (22) verkoopt vaak spullen via Marktplaats. “Het brengt niet heel veel geld op maar ook niet heel weinig. Gemiddeld verkoop ik voor €50 per maand aan spullen online en heb ongeveer €600 per jaar aan extra inkomsten. Laatst moest ik voor een wachtlijst voor een sociale huurwoning en voor de belasting mijn inkomsten opgeven. Moet ik deze inkomsten van Marktplaats ook opgeven? Hoe zit dat precies?”

Algemene hefftingskorting

Officieel moet je deze inkomsten moeten opgeven als inkomsten uit overige werkzaamheden, naast bijvoorbeeld het geld wat je verdient met je bijbaan. De Belastingdienst heeft een algemene heffingskorting, deze is €2.001.

Dit bedrag mag je aftrekken van de belasting die je moet betalen over je extra verdiende geld. Over de €600 die je jaarlijks binnenkrijgt door het verkopen, betaal je normaal 37% belasting. Dat is ongeveer €200.

Als je daar €2.001 vanaf trekt houdt je geld over, je hoeft dus geen belasting te betalen over het extra geld wat je verdient met het verkopen van je spullen!

Wachtlijst huurwoning

Je hoeft dus je inkomsten van Markplaats daarom ook niet op te geven voor de wachtlijst voor een huurwoning. Dit is meestal pas als je heel erg veel geld gaat verdienen, en aangezien jij er geen bergen geld mee verdiend maar een leuk zakcentje, is dat prima.

Geldcoach op FunX

We beantwoorden jouw Geldcoachvragen niet alleen online maar ook op radiozender FunX! Heb je de uitzending gemist? Luister 'm dan hieronder terug.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.