Artikel

Omlaag met je energiekosten

Geplaatst op: 18 februari 2015 door Miss_Yvette
Laatste update: 25 juni 2015
Omlaag met je energiekosten

Die hoge energierekening na de afgelopen maanden kan best even slikken zijn. Als je hier zelf voor op moet draaien, valt het niet altijd mee om de kosten in toom te houden. Goed nieuws: er is licht aan het eind van de tunnel, want het kan een tandje minder.

Onderschat het niet

Deze winter is niet heel streng, dus je denkt al snel dat de kosten wel meevallen. Niets is minder waar. De kachel maakt overuren, die heerlijke douche is zo lekker warm en zonder dat je het door hebt zet je de verwarming ook nog een slagje hoger. Dat is hartstikke leuk en aardig allemaal, totdat die vervelende energierekening op de deurmat van je eigen huis ploft.

De moeite waard

Vergis je niet: alle kleine beetjes helpen. Je denkt misschien dat het totaal niet uitmaakt of je thermostaat op 19 °C of 20 °C staat, maar dit maakt echt een verschil. Test het maar en je zal zien dat het jaarlijks tachtig euro oplevert. Wat te denken van de momenten dat je niet thuis bent? Lekker op 15 °C laten die thermostaat! Jij hebt er geen last van en je verdient er wel mooi honderdveertig euro per jaar mee. Dat is makkelijk binnenkomen.

's avonds toeslaan

In de avonduren valt er veel winst te behalen. Per uur dat de thermostaat op 15 °C blijft staan, bespaar je twintig euro op jaarbasis. Je kunt hier een uur voor het slapen al mee beginnen. Laat het de hele nacht zo. Dat tikt lekker aan. Daar komt nog eens jaarlijks zeventig euro bij wanneer je jou slaapkamer niet verwarmt. Hier heb je geen last van als je lekker onder een warm dekbed of een vliesdeken kruipt. Je ligt er letterlijk niet wakker van terwijl je ondertussen wel centen bespaart. Dat lijkt verdacht veel op slapend rijk worden.

Gouden tip

Als klap op de vuurpijl moet je kamers waar je niet bent niet verwarmen. Hou deuren tussen ruimtes ook goed gesloten. Deze verstandige acties leveren je al snel tweehonderd euro per twaalf maanden op. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar je staat er ook financieel beter voor. Begin vandaag nog en neem gelijk de proef op de som. Check hoe goed jij bent in geldzaken als adminstratie en (be)sparen met de Money Skills test.

Alle besparingen per jaar op een rij:

Thermostaat op 19 °C in plaats van 20 °C = 80 euro
Thermostaat op 15 °C als je niet thuis bent = 140 euro
Thermostaat op 15 °C als je slaapt = 20 euro per uur
Je slaapkamer niet verwarmen = 70 euro
Kamers waar je niet bent ook niet verwarmen en tussendeuren gesloten houden = 200 euro

Al met al scheelt dit 650 euro per jaar.

Bron foto: Wikipedia

Heb jij al belasting terug- gevraagd?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.