Artikel

Op kamers, wat komt er bij kijken?

Geplaatst op: 20 december 2014 door KayleeKotoun
Laatste update: 05 januari 2015
Op kamers, wat komt er bij kijken?

Op kamers. Het kan voor de één niet vroeg genoeg beginnen en de ander stelt uit tot het niet meer anders kan. Het is namelijk een grote stap in je leven. Voor het eerst ga je ergens wonen waar je niet kan roepen om pa of ma. Nee, je staat er nu alleen voor. Dat is wel een beetje voorbarig, want je gaat op kamers, waar je alles mag gaan delen met andere studenten. Ondanks dat zijn er wel een paar dingen die geregeld moeten worden voordat je in kan trekken:

Zorg voor een uitzet

Ook al delen de studenten in de meeste studentenhuizen keukens, badkamers, wc's en woonkamers met elkaar, toch is het altijd handig om je eigen spullen te hebben. Waarom? Het zorgt dat je niet afhankelijk bent van anderen. Zo zijn er huisgenoten die bij het weggaan al hun bezittingen meenemen en wat in kan houden dat opeens al het bestek weg is. Naast dat is je uitzet helemaal van jou en hoef je het met niemand anders te delen. Borden, bestek, pannen, glazen, kopjes en zo ga maar door. Een hele uitzet aanschaffen is wel een behoorlijke kostenpost, maar dan heb je wel wat.

Schrijf je in bij de gemeente

Als uitwonend student ben je afhankelijk van de studiefinanciering, tenzij je een hele lieve pa en ma heb die je in de huurkosten willen voorzien. Echter is dat niet vaak het geval. Dan moet je toch zorgen dat alles goed geregeld is met de financiën. Als thuiswonende student krijg je vaak maar 1/3 van wat uitwonende studenten krijgen. Om te zorgen dat alles goed geregeld wordt schrijf je bij de gemeente in waar je gaat wonen. De gemeente zorgt dan dat het doorgeven wordt aan DUO en dat de bedrag in studiefinanciering aangepast wordt. Helaas is dit niet gelijk binnen een week geregeld. Soms moet je er echt achter aangaan, want het kan voorkomen dat de wisselwerking tussen de gemeente en DUO niet helemaal lekker verloopt en dat zou betekenen dat jij daar de dupe van wordt. Behalve dat je de gemeente op de hoogte stelt van je nieuwe adres, is het zeer verstandig om dat voor alle post te doen die je krijgt.

Sluit een verzekering af

Een studentenhuis zou een studentenhuis niet zijn als een gevaar in een klein hoekje zit. Op gevaar ook wel brand, wateroverlast en diefstal zit je niet echt te wachten als je net op jezelf woont, maar toch moet je er wel rekening mee houden. Dus hoe doe je dat? Je sluit een inboedelverzekering af. Een inboedelverzekering dekt bijna altijd de kosten die gemaakt worden in geval van onder andere brand, wateroverlast of diefstal. Zelf kan je bepalen wat je wil verzekeren en voor hoeveel per maand. Dus mocht het dan toch ooit gebeuren dat er brand uitbreekt heb je altijd nog iets om op terug te vallen.

En natuurlijk is altijd handig om sowieso eerst te kijken of je met de uitwonende studiefinanciering en het geld wat je misschien verdient met werken wel rond kan komen mocht je ergens op kamers willen gaan!

Weten wat het allemaal kost? Maak dan jouw Financieel Studieplan!

Illustratie: (Beeldbank)

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.