Artikel

Opvallend: Waarom geven we minder fooi?

Geplaatst op: 24 februari 2015 door Miss_Yvette
Laatste update: 26 februari 2015
Opvallend: Waarom geven we minder fooi?

Een echte kroegtijger ben ik niet, ik ben vaker in een restaurant of lunchroom te vinden. Het valt mij op hoe weinig fooi obers en serveesters eigenlijk krijgen. We lijken steeds minder vaak een bonus te geven. Daardoor begon ik mezelf af te vragen hoe dit kan en of de crisis er iets mee te maken heeft.

Kwaliteit en service

Een lief lachje of een bedankje kan er nog wel van af. Verder dan dat gaat het niet, want de fooi blijft achterwege. Tijdens een avondje uit zie ik vooral het personeel, maar achter de schermen zullen hun bazen flink balen. Dat kan ik goed begrijpen: ze lopen niet alleen inkomsten mis, maar fooi zegt ook wat over de kwaliteit en service. Als ik fooi achterlaat, is dat een waardering voor het personeel. Eerlijk is eerlijk: als student ben ik geen gulle gever. Ik denk dat ik hier geen uitzondering in ben.

Pinnen mag

Contant betalen doe ik alleen bij kleine bedragen. Een euro of tien is voor mij de grens. Ik zal niet verbaasd zijn als het grootste deel van jullie ook bijna altijd pint. Volgens mij vinden wij het gewoon makkelijker. Pinpas in het apparaat, code intoesten en klaar ben je. Vrijwel niemand legt dan nog extra muntgeld bij als fooi. Maar weinig restaurants hebben een optie om bij te pinnen zodat je alsnog een extraatje kan geven. Als ik met cash betaal zou ik veel eerder een bonus achterlaten.

Economiche crisis

Om mij heen hoor ik voorzichtig betere berichten over de economie. Dit betekent niet dat mijn klasgenoten, vrienden en collega's de crisis zijn vergeten. Ik ken mensen die hun baan kwijt zijn, die salaris hebben ingeleverd of keihard moesten bezuinigen om het hoofd boven water te houden. Ook in mijn woonplaats zijn de problemen van V&D het gesprek van de dag. Dat wij allemaal wel van dat soort vergelijkbare verhalen kennen, betekent dat de crisis zijn sporen heeft nagelaten. Ik denk dat je dit dus wel kunt koppelen aan de afname van fooi.

Meestal zie ik dat de gevers van fooi hun rekening iets naar boven afronden. Dan betalen ze een paar procent meer. Is ober of serveerster nu nog wel één van de beste bijbanen?

Bron foto: Flickr

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.