Artikel

Roar: 'Het kost geen moeite om gemotiveerd te blijven'

Geplaatst op: 17 juni 2015 door Nore
Laatste update: 24 juni 2015
Roar: 'Het kost geen moeite om gemotiveerd te blijven'

Roar Schouten (20) leidt al bijna een jaar zijn bedrijf Freshional. Hij heeft zich gespecialiseerd in grafische vormgeving en ontwerpt websites, logo's, brochures en visitekaartjes en nog veel meer.

Opleiding mediavormgeving

,,Ik heb mediavormgeving aan de ROC Top gestudeerd. De kwaliteit van de opleiding was niet wat ik ervan verwacht had, waardoor ik op school minder heb geleerd dan ik had gehoopt. Daar tegenover staan mijn stages. Ik heb bij een aantal bedrijven stage gelopen waar ik veel mocht doen en daardoor veel ervaring heb opgedaan. Ook heb ik naast mijn school verschillende cursussen gevolgd om mij nog meer te specialiseren in mijn vak. Opdrachten, die ik op mijn stage deed, maakte ik van A tot Z. Al snel besefte ik dat ik een eigen onderneming kon en wilde beginnen.”

Klein beginnen

,,Mijn eerste kantoor was thuis in de woonkamer. Zoals de meeste ondernemers, begon ik klein. Tijdens mijn opleiding had ik al een portfolio opgebouwd. Dat scheelt want zo kunnen klanten zien wat je kunt. Daarnaast vertelde ik mijn familie, vrienden en kennissen over mijn bedrijf, puur uit enthousiasme. Dit werkte tegelijkertijd als mond-tot-mond reclame. Veel mensen heb ik zo als klant leren kennen. Ik had geen startbudget nodig, omdat ik de juiste spullen al bezat. Bijvoorbeeld een computer. Wel leende ik de auto van mijn moeder, net zolang totdat ik er zelf een kon betalen.’’

Trots

,,Een eigen onderneming leiden heeft voor-en nadelen. Als ondernemer heb je wel eens stress of je de volgende maand nog wel genoeg werk heb. Soms heb ik het twee weken rustig en dan opeens krijg ik vijf opdrachten tegelijkertijd binnen. Dat houdt het spannend. Een nadeel is dat als ik geen opdrachten binnen krijg, ik ook niks verdien. Sinds een maand heb ik mijn eigen kantoor in Purmerend. Daardoor moet ik wel genoeg verdienen om dat te kunnen blijven betalen. Als ik ik eerlijk ben zie ik persoonlijk weinig nadelen aan een eigen onderneming. Ik doe iets wat ik leuk vind, dat is het mooiste wat er is. Ik heb lange maar leuke werkdagen en veel contact met klanten. Ik ben eigen baas, ik kan zelf mijn werktempo bepalen en ik heb meer vrijheid. Bovendien bouw je langzaam iets op wat echt van jezelf is. Dat motiveert enorm.’’

Toekomst

,,Ik onderscheid mij van concurrenten door eerlijke prijzen. Vaak zie ik dat andere bedrijven te hoge prijzen rekenen voor simpele opdrachten. Dat vind ik onterecht. Ik reken de uren die ik maak en doe vaak nog wel iets extra’s voor de klant. In de toekomst hoop ik dat Freshional blijft groeien. In september krijg ik mijn eerste stagiaire en wie weet kan ik ooit personeel aannemen. Maar daar ben ik nu nog niet mee bezig. Ik wil Freshional eerst bekendheid geven met een mooie vaste klantenkring. In ieder geval blijf ik mijn werk altijd leuk vinden. De diversiteit in opdrachten is fijn. Zo heb ik laatst een site gebouwd voor een organisatie die technofeesten organiseert en nu ben ik bezig met een webshop voor een tapas restaurant. Het kost mij geen moeite gemotiveerd te blijven, want ik vind mijn werk leuk.”

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.