Artikel

Schulden zijn een blijvende last

Geplaatst op: 28 december 2014 door KayleeKotoun
Laatste update: 05 januari 2015
Schulden zijn een blijvende last

Een jaar geleden werd gepubliceerd dat ruim tachtigduizend jongeren ongeveer 17% van de jongeren in geldnood zat. Dat jaar daarvoor waren dat er 10.000 minder. Voor dit jaar zijn de cijfers nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal dit aantal toenemen. Gemiddeld staan de jongeren ruim duizend euro in het rood. In het rood staan is nooit leuk, dus daarom een overzicht over hoe schulden worden gemaakt en hoe je kan voorkomen dat je ze maakt?

Geen geld lenen

In de meeste reclames met grote aanbiedingen staat vaak: “Geld lenen kost geld” Dat zetten ze er niet zomaar bij. Sommige mensen vergeten vaak dat als je iets leent het op een keer terug moet betalen. Geld lenen is namelijk nooit gratis. Een goed voorbeeld is de studiefinanciering. In principe leen je in het huidige leenstelsel in elke maand geld van de overheid voor het openbaar vervoer en jouw onderhoud. Het geld voor het openbaar vervoer wordt niet verwerkt in de studiefinanciering, maar dat je met OV-chipkaart doordeweeks of in het weekend gratis kan reizen. Het geld voor de studiefinanciering wordt gebaseerd op jouw woonsituatie. Uitwonende krijgen altijd meer, omdat het onderhoud ook meer geld kost.

Het is zo dat het lenen normaal gesproken wordt omgezet in een gift als je binnen tien jaar je diploma haalt. Dit geldt echter niet als je bovenop je studiefinanciering geld leent. Dit geld moet je namelijk wel met rente terug betalen. Stel je leent 200 euro per maand bij en dat voor vier jaar lang, leen je in totaal die vier jaar 9600 euro. In de vijftien jaar dat je lening terugbetaald moet worden, betaal ongeveer 53 euro per maand aan lening terug. Hierbij is echter nog geen rente inbegrepen. De rentes verschillen echter per jaar. Zo kan het zijn dat soms de rente 1,39% is en de andere keer 0,12%. Hierdoor kan het zijn dat het bedrag dat je betaald zeer op kan lopen. Het kan dus weinig lijken, maar met al dat geld wat opgaat aan het terug betalen van de lening had je ook leuke dingen kunnen doen.

Hiernaast kan je ook geld lenen in het geval dat jouw inkomen de maandelijkse last (huisvesting, water en energie) niet compenseert. Of dat er geen geld is om je te voorzien in de basisbehoeften zoals voedsel en kleding. Het beste om dit te voorkomen is zorgen dat je geld op zij zet, zodat je geen geld hoeft bij te lenen.

Geen overbestedingen doen

In deze categorie heb je meerdere aspecten. Zo kan je in het rood komen te staan door verslavingen. Hierbij kan je denken aan koop-, drugs- en gokverslavingen. Het is een verslaving die meestal niet in de hand houden is. Eenmaal wanneer je in het rood staat komt je er moeilijk weer uit. Het is de hebzucht die steeds er voor zorgt dat je dingen koopt en gebruikt met het geld dat je niet hebt. Daarnaast kan je ook geld uitgeven aan dure apparaten of vakanties met de gedachten dat de financiën daarna vanzelf op orde komen. Soms lukt dat, maar niet altijd. Dan kan het zelfs zo zijn dat je in de problemen komt met andere financiën zoals de maandelijkse lasten of kosten in de basisbehoeften.

Niet op tijd betalen

Online bestelde pakketjes, verzekeringen, huur, boetes en ga zo maar door. Het zijn allemaal dingen die op tijd betaald moeten worden. Wanneer je dit niet doet krijg je soms eerste een herinnering met dat er betaald moet worden. In de meeste gevallen is het bedrag wat je moest betalen verhoogd. Ook wel een eerste aanmaning. Als daarna de betaling uitblijft volgt er een tweede aanmaning: het bedrag is weer verhoogd. Er kan zelfs een derde aanmaning volgen, waarin het bedrag nog hoger ligt. Als het bedrag daarna nog steeds niet betaald is komt er een deurwaarde bij je langs. Die je bezittingen gaat taxeren en het bedrag op eist in de bezittingen. Hier zitten ook nog kosten in verwerkt, die vaak hoog op kunnen lopen.

Een voorbeeld is de motorrijtuigenbelasting, die je onder andere betaald als je auto hebt. Het houdt in dat je betaald voor de auto waar die geregistreerd staat. De motorrijtuigenbelasting kan op veel kanten in prijs verschillen. Zo bepaald elke provincie zelf de hoogte van de motorrijtuigenbelasting, waardoor je in Drenthe minder betaald dan in Zuid-Holland. Ook is het zo, hoe lager het gewicht is van de auto, hoe minder belasting je betaald. Verder betaal je voor een auto die diesel gebruikt meer motorrijtuigenbelasting, omdat het slechter voor het milieu dan benzine.

De tip

Echter kan het altijd voorkomen dat je geld tekort komt door de schuld van anderen. Een te hoog bedrag uitgekeerd aan toeslagen of niet op tijd betaalde toeslagen. Het niet ontvangen van rekeningen. Of door fraude met de automatische incasso's van een bedrijf. Het belangrijkste om te zorgen dat je hierdoor niet in rood komt, is altijd een buffer te hebben voor dit soort situaties.


Illustratie: (Flickr)

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.