Artikel

Tips voor je eigen bedrijf

Geplaatst op: 30 maart 2015 door AnandSunier
Laatste update: 02 april 2015
Tips voor je eigen bedrijf

Het is voor veel mensen de oplossing voor de crisis. Je hoeft je niet meer te verantwoorden bij een baas, je kunt zelf je uren invullen, zelf je salaris bepalen en natuurlijk het beste; een eigen bedrijfsnaam en logo bedenken!

Ik heb het natuurlijk over een eenmanszaak beginnen. Je bent dan een ZZP’er, een zelfstandige zonder personeel. Ik ben er ook één, sinds begin dit jaar sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als freelance filmmaker. Hier volgen een paar dingen die belangrijk zijn om aan te denken als je net een eigen bedrijf bent begonnen. Er zijn natuurlijk al talloze artikelen met tips over dit onderwerp, maar ik probeer ze te geven vanuit het standpunt van een starter in de creatieve sector. Dit is wat ik heb meegemaakt, waar ik denk dat je op moet letten en wat de vuilkuilen zijn. Doe er je voordeel mee!

#1 Houd alles georganiseerd

Ik moet hier mee beginnen. Dit geldt namelijk al vanaf het moment dat je op de site van de Kamer van Koophandel een afspraak hebt gemaakt. Zorg dat je thuis een goede overzichtelijke plek hebt om je financiën te doen. Ga daarna langs de winkel en koop wat mappen, pennen, een perforator, nietmachine enzovoorts. Als alles wat je nodig hebt binnen handbereik staat is het makkelijk om het snel alles op te bergen. Zo blijft alles mooi opgeruimd en je hoofd dus ook.

#2 Niet te veel kopen

Zelf een logo ontwerpen is natuurlijk gratis, maar zorg dat je niet te veel op de zaken vooruit loopt. Het is heel verleidelijk om allemaal merchandise (producten om je bedrijf te promoten) te kopen met je logo er op. Maar denk er aan, je hebt waarschijnlijk nog geen netwerk en je hebt dus nog geen pennen, petten en stickers nodig met je naam er op. Dat komt wel, zo belangrijk ben je nog niet, hou je in! Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen; een visitekaartje moet je absoluut laten maken. Dit hoeft niet duur te zijn, als je begint met 250 stuks heb je meer dan genoeg en als je een standaardontwerp kiest kost het je niet meer dan twintig euro. De tweede uitzondering is als je iets echt nodig hebt voor je bedrijf. Als ik films maak voor mijn bedrijf lever ik ze af op usb. Dus ik heb 25 usb-sticks met mijn logo aangeschaft. Maar bedenk eerst goed of je het echt nodig hebt.

#3 Ga netwerken

Ik heb het net al even genoemd. Zonder netwerk geen klanten en zonder klanten geen inkomen. Bij netwerken denk je al snel aan borrels en Linkedin. Dat zijn ook hele goede opties, maar je kunt veel breder denken. Het eerste wat ik deed was bij familie en vrienden vragen of ze ergens filmpjes voor nodig hadden of iemand kende. Dit zorgt dat je dus vaak iets zult moeten doen voor geen of weinig geld. Maar daar komen we zo op. Door je portfolio te bouwen krijg je meer ervaring en nemen mensen je steeds meer serieus. Dan ga je werken voor ‘vreemden’, als die tevreden met je zijn en je zorgt dat alles en iedereen je visitekaartje krijgt, komen de opdrachten wel en je netwerk breidt zich uit.

#4 Zeg niet te snel ‘nee’, maar ook niet te snel ‘ja’

Dat brengt ons op het volgende punt. Zorg dat je, zeker in het begin, niet te kieskeurig bent. Je hebt nog geen sterke onderhandelingspositie en als je alles afwijst waar je geen geld voor krijgt of vroeg voor op moet staan dan bouw je je portfolio en ervaring wel heel langzaam op. Daar tegenover staat weer dat je ook niet te snel ‘ja’ tegen alles moet zeggen. Jij bent ook iemand, je kunt wat, dus je moet jezelf wel serieus nemen. Door alles gratis aan te nemen zeg je onbewust dat je eigenlijk niet echt gekwalificeerd bent. Maar vraag ook niet te weinig. Als je geld vraagt, reken een uurtarief en gebruik dat als maatstaf. Als je rekent met 35,- per uur en je werkt 10 uur aan een project vraag je dus 350,- (exclusief BTW). Ga niet te laag zitten tenzij een klus je heel veel contacten en/of ervaring kan opleveren of je het gewoon heel leuk vindt om te doen. Het is lastig in het begin, maar waarom zouden mensen iets gratis mogen hebben als jij er moeite in steekt? Voor wat hoort wat, dat geldt bij winkels en ook bij jou!

#5 Back-up!

Dit is vooral van toepassing in de creatieve sector, maar ook facturen en contracten vallen hier onder. Zorg dat je ALTIJD een tweede plaats hebt waar je alles opslaat behalve één computer. Er kan altijd iets gebeuren met die ene pc en dan ben je alles kwijt. Dit kan heel goed de ondergang van je bedrijf betekenen.

Dus: aan de slag! Succes!

Foto: Parkstad-Aachen

Wat voor baan denk jij straks te zullen hebben?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.