Artikel

Waarom wordt het zo makkelijk gemaakt om geld te lenen?

Geplaatst op: 18 februari 2014 door Edgie
Laatste update: 19 februari 2014
Waarom wordt het zo makkelijk gemaakt om geld te lenen?

“Waarom wordt het jongeren zo makkelijk gemaakt om geld te lenen? Soms moet je geld lenen voor je studie, maar dat is voor je toekomst. Ik kan me nog herinneren toen ik 18 was en naar de bank (Rabobank) ging voor mijn jongerenrekening ik werd gevraagd of ik 1.000 euro wilde lenen. Ik vroeg niet om een lening. Hoe kunnen ze dat dan aanbieden?” Deze vraag komt van Marianne (26) naar aanleiding van de actie ‘Do The 45’ van 3FM dj’s Barend en Wijnand.

Rood staan

Het verzoek dat je van de (Rabo)bank hebt gekregen is niet of je 1.000 euro wilt lenen. Op je betaalrekening kun je ervoor kiezen om rood te staan. Je kunt zelf kiezen of je dit wilt en hoeveel je rood wilt kunnen staan. Dit heet ‘krediet op je betaalrekening’. Als je rood staat, leen je geld van de bank.

Check van jouw financiële situatie

Als je aangeeft dat je rood wilt kunnen staan, doet de bank eerst onderzoek of je dit wel kan. Ze kijken naar je financiële situatie, gaan na of je het geleende bedrag ook weer (op tijd) terug kunt betalen en ze checken of je niet al een schuld hebt. Hiervoor vragen ze gegevens op bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je niet op tijd je roodstand afbetaald, geven zij dit ook aan bij dit bureau. Je kunt dus niet zomaar een paar honderd euro lenen bij je bank door rood te staan.

Je staat niet standaard rood op je rekening, dit moet je zelf aan hebben gegeven. Als je weet dat je snel in de verleiding komt om geld uit te geven, zorg dan dat je niet rood kunt staan. Als je 500 euro leent (of rood staat), bedenk dan: hoeveel verdien ik en krijg ik op andere manieren geld binnen zodat ik het bedrag weer af kan lossen? Kun je het bedrag bijvoorbeeld binnen 1 of 2 maanden weer terugstorten? Kan je dit niet? Dan het niet slim om rood te kunnen staan op je rekening.

Als je net studeert en geen bijbaantje hebt is 1.000 euro heel erg veel geld. Bedenk altijd wat je zelf wilt en ga niet zomaar in op een aanbieding.

Auteur

Heb jij schulden?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.