Artikel

Wat betekent het als je ouders garant staan voor je hypotheek?

Geplaatst op: 13 juni 2013 door Edgie
Laatste update: 06 mei 2014
Wat betekent het als je ouders garant staan voor je hypotheek?

Zohra (24) werkt al een paar jaar fulltime als juf op een basisschool en wil graag op zichzelf gaan wonen. ‘Ik verdien te veel voor een sociale huurwoning en kijk nu naar een koophuis. Ik weet niet zeker of een hypotheek afsluiten in m’n eentje lukt. Nu las ik dat je ouders zouden kunnen helpen, garant staan heet dat. Wat houdt dit precies in?’

Hulp van je ouders bij het kopen van een huis

Een koophuis is duur en als je ouders het geld kunnen missen is het fijn als ze je kunnen helpen bij het kopen van je eerste huis. Je ouders kunnen je op verschillende manieren helpen bij het financieren van de hypotheek. Je kunt geld lenen of krijgen van je ouders, dit laatste heet een schenking. Daarnaast kunnen je ouders mede-eigenaar worden van jouw koophuis, je koopt het huis dan samen.

Hoofdelijke garantie

Zoals Zohra aangeeft kunnen je ouders garant voor je staan. Met een duur woord heet dit ‘hoofdelijke garantie’. Dit betekent dat je ouders borg staan voor de aflossing van jouw hypotheek; dus dat jij netjes elke maand je hypotheeklasten betaald. Als je deze niet meer kan betalen klopt de bank bij je ouders aan voor geld. Het koophuis is niet van je ouders, zij staan als extra schakel tussen jou en de bank mocht je er niet meer uitkomen met betalen. Het is fijn dat je ouders kunnen helpen, maar overal zijn voorwaarden aan verbonden. Laat je goed informeren door een hypotheekadviseur zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Zelf je hypotheek betalen

Je ouders kunnen niet eindeloos garant staan, de bank heeft het liefst dat jij zelf je hypotheeklasten betaalt. Het is sowieso verstandig om een hypotheek af te sluiten die je zelf goed kan betalen. Een hypotheek is een hele grote lening. Niet meer lenen dan je kan betalen dus. Geld overhouden om te sparen en leuke dingen doen is ook belangrijk.

Wat is een hypotheek eigenlijk?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.