Video

Wat is een hypotheek?

Geplaatst op: 10 oktober 2013 door Edgie
Laatste update: 10 oktober 2013

Er komt een moment dat je op je zelf wilt gaan wonen. Je kunt er dan voor kiezen om een woning te huren of een woning te kopen. Kies je voor huren dan betaal je iedere maand aan de eigenaar huur. Wil je verhuizen dan zeg je gewoon de huur op en kun je gaan.

Een huis kopen

Een andere mogelijkheid is om een huis te kopen. Meestal heb je het geld niet om dat zelf te betalen. Je kunt dan bij een bank lenen, waarbij zij de woning als garantie hebben - dat heet een onderpand. Men noemt zo’n lening een hypotheek.

Een hypotheek heb je vaak voor 30 jaar. In die 30 jaar betaal je maandelijks rente aan de bank, waarvan je een deel via de belasting kunt terugvragen, en je lost elke maand een klein bedrag af, waardoor de hypotheekschuld minder wordt. Zo wordt uiteindelijk de schuld van de hypotheek kleiner dan de waarde van je huis en spaar je dus eigenlijk via je huis.

Je ouders kunnen ook helpen bij het afsluiten van een hypotheek, hoe dat werkt lees in je in 'Wat betekent het als je ouders garant staat voor je hypotheek?'.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.