Artikel

Wat is pensioen?

Geplaatst op: 24 september 2013 door Edgie
Laatste update: 24 augustus 2016
Wat is pensioen?

Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein beetje, maar het is pensioen. En wist je dat pensioen niet alleen voor je oude dag is?

AOW / Basispensioen

Ook als je langdurig ziek bent, krijg je in sommige gevallen arbeidsongeschiktheidspensioen. En als je overlijdt, krijgen je partner en kinderen nabestaandenpensioen. Pensioen is dus een soort salaris dat je uitgekeerd krijgt zodra je stopt met werken.

Je pensioen bestaat uit drie delen: het basispensioen (AOW), werkgeverspensioen en een aanvullend pensioen. Je bouwt nu al pensioenrechten op. Iedereen ouder dan 17 jaar en die rechtmatig in Nederland verblijft, bouwt AOW-rechten op; dit is een basispensioen. Hiermee heb je later recht op een AOW-uitkering.

Nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen

De overheid zorgt ervoor er voor iedereen een minimaal inkomen is. Dus als je overlijdt zorgt het ervoor dat je partner en/of kinderen een kleine uitkering krijgen. Ditzelfde doet de overheid zodra je arbeidsongeschikt raakt.

Werkgevers vinden het vaak belangrijk iets extra’s te doen bovenop hetgeen de overheid al doet. Zij zorgen er dus voor dat bij overlijden de partner en/of kinderen een extra uitkering krijgen. Ditzelfde kunnen zij doen bij arbeidsongeschiktheid. Werkgevers zijn niet altijd verplicht hier iets voor te regelen.

Veel werkgevers zien het echter wel als een morele verplichting en ook als belangrijke extra arbeidsvoorwaarde. Wil je testen hoe het zit met jouw pensioenkennis? Doe dan de Pensioenquiz!

Auteur

Denk jij wel eens na over je pensioen?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.