Artikel

Wat voor gevolg heeft een studentenlening voor je eerste huis?

Geplaatst op: 11 september 2014 door Edgie
Laatste update: 18 september 2014
Wat voor gevolg heeft een studentenlening voor je eerste huis?

"Op dit moment ben ik bijna klaar met mijn studie en ik heb eigenlijk altijd geleend bij DUO. Als ik klaar ben, wil ik snel gaan werken en ik hoop dat ik dan een eigen huis kan kopen. Maakt het daarvoor uit dat ik een studieschuld heb?"

Jouw situatie

Als je een huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om je eigen financiële situatie te onderzoeken. Wat verdien je, wat zijn je kosten voor levensonderhoud? Vervolgens kun je hypotheken met elkaar gaan vergelijken. Bedenk dat een hypotheek ook een lening is waarmee je je huis gedeeltelijk afbetaalt. Het is slim om hiervoor met een onafhankelijk financieel adviseur af te spreken. Dat kost wel wat, maar de adviseur weet vaak veel af van (starters)regelingen waar je misschien gebruik van kunt maken.

Je bent niet verplicht je studieschuld te melden

Als je in gesprek gaat met de adviseur of met de bank, word je gevraagd welke maandlasten je hebt om te kunnen berekenen of je de hypotheek zult kunnen betalen. Omdat je studieschuld niet geregistreerd is bij het BKR (Bureau Kredietregistratie), kun je zelf kiezen of je je studieschuld meldt. Als je je studieschuld niet vermeldt, misschien omdat je nog niet begonnen bent met betalen, dan wordt die niet in de berekening meegenomen.

..maar het is wel beter

Dat betekent meestal dat je meer geld van de bank krijgt. Toch is het beter om wél te vertellen dat je een studieschuld hebt. Dit betekent niet gelijk dat je geen hypotheek kunt krijgen, dat hangt echt af van wat je verdient. Wel zorgt dit voor een realistische inschatting. Je wilt niet eindigen met een hypotheek die je door het aflossen van je studieschuld niet kunt betalen! Ook kun je geen aanspraak maken op je hypotheekgarantie als je je studieschuld hebt verzwegen. In het ergste geval kun je je huis weer verliezen. Je studieschuld heeft dus wel invloed op jouw uiteindelijke maandlasten als je een huis koopt. Je zou er daarom over na kunnen denken om je studieschuld al voor een deel af te lossen voor je een huis koopt.

Lees ook:
Verhuisd? Dit moet je regelen - Checklist
Wat betekent het als je ouders garant staan voor je hypotheek?
Of test met de MoneySkillsTest of je financieel klaar bent voor een eigen huis! 


Foto: Wikipedia

Auteur

Stel je staat 1000 euro rood, wat doe je?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.