Artikel

Zorgverzekering: eigen risico verhogen of niet?

Geplaatst op: 25 november 2013 door Edgie
Laatste update: 01 december 2014
Zorgverzekering: eigen risico verhogen of niet?

Sophie (24): “Ik heb een bril en astma en maak vaak gebruik van zorg. Wat moet ik doen: een een lager eigen risico en maandelijks meer premie betalen of mijn eigen risico verhogen en korting krijgen op mijn premie?”

Eigen risico

Het eigen risico is het deel van de zorgkosten dat je zelf moet betalen voordat je verzekering zorgkosten vergoed. Een bezoek aan de huisarts hoef je nooit zelf te betalen. Maar veel andere zorgkosten wel. Bijvoorbeeld de kosten voor medicijnen. Het verplichte eigen risico voor 2014 is €360 euro. In 2015 wordt dit €375 euro. Dit kun je zelf nog ophogen tot €500, dus tot maximaal €860. Als je een hoger eigen risico neemt, daalt je maandelijkse premie. Kies je voor het maximale bedrag, dan krijg je vaak een flinke korting.

Je moet kosten die onder je eigen risico vallen vaak in één keer betalen. Je moet dus zorgen dat je het bedrag van je eigen risico achter de hand hebt. Als je dit nog niet hebt, dan kun je daar elke maand een bedrag voor op zij leggen. Of je kiest toch voor een iets hogere maandelijkse premie omdat je zo de kosten kunt verspreiden

Wat is voor jou de beste optie?

1. Bereken je premievoordeel.
Als je het eigen risico verhoogt (dus hoger dan €360) kun je zien hoeveel premie dat per maand scheelt. Vermenigvuldig dit met 12 en je weet hoeveel dit per jaar oplevert.

2. Hoeveel zorgkosten ga je maken?
Weet je bijvoorbeeld zeker dat je bepaalde medicijnen nodig hebt of dat je toe bent aan een nieuwe bril? Dan kun je hier alvast rekening mee houden. Let op: een vergoeding voor een bril krijg je vaak pas bij een (duurdere) aanvullende verzekering.

Wil je een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld omdat je astmamedicijnen dan (deels) vergoed worden of je bril. Neem de premie van deze verzekering ook mee in je vergelijking. Tel deze op bij de premie die je berekent bij 1.

3. Wat is het verschil?
Is het bedrag wat 1 je oplevert hoger dan het bedrag wat je uitgeeft bij 2? Dan kan je kiezen voor een lagere premie en dus een hoger eigen risico. Zorg er wel voor dat je het bedrag dat je kiest als eigen risico op je rekening hebt of zorg er voor dat je dit de komende tijd zelf spaart, zodat je het wel kan betalen als het opeens toch nodig is. Is het bedrag bij 2 hoger dan bij 1? Kies dan voor het verplichte eigen risico van €360.

Meer weten?

Als je gezond bent en weinig zorg nodig hebt maak je waarschijnlijk je verplichte eigen risico niet eens op. Dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Maar maak je veel zorgkosten zoals Sophie? Dan ben je misschien voordeliger uit met een lager eigen risico. Als je voor een hoog eigen risico kiest, zorg er dan voor dat je dit geld ook echt hebt. Als je dan toch hoge kosten moet maken, weet je in zeker dat je er niet door in de problemen komt.  

Wil je weten of je ergens anders minder geld kwijt bent voor je verzekering? Lees dan ook:

Zorgverzekering: overstappen ja of nee?


Overstappen? 6 vragen, 6 antwoorden!

Of kijk op Zorgverzekeringslijn.nl

Geldcoach ook op FunX


Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.